Okurková sezóna

5. srpna 2012 v 18:44 | Ema |  Recepty, mňamky
Když se řekne 'okurková sezóna', většina si představí období, kdy se nic moc neděje, panuje trochu nuda, je čas volna, odpočinku, dovolených. Ale kdo má doma alespoň kousek zahrádky, moc dobře ví, jaký je právě v tomto čase shon. Je čas sklizně a zpracování úrody, protože každá hospodyňka myslí na zimu. A bude velmi milé, když v zimě budeme moct otevřít domácí kompot, marmeládku, okurčičky, čalamádu, protlak, ....
Stejně je tomu i u nás. Včera přivezla ségra přebytek jahod a nakládaček, které už nechtěla zpracovávat. Byla by škoda to vyhodit!

Jahůdky jsem některé zamrazila v celku, některé rozmačkala s cukrem na mraženou dřeň. K obědu byly kynuté knedlíky plněné jahůdkami.

A tady je připravená mňamka pro mě do práce. Zakysaná smetana s jahodami a borůvkami.S vyplazeným jazykem

Nakádačky byly krásné, malinké, do kompostu by jich byla škoda!

Ségra přivezla na ochutnání svoji letošní novinku - zeleninovou směs. Na kousky nakrájené okurky, rajčata, cibuli, papriky a "kozí rohy" (papričky) zalité nálevem na okurky.

Mezi zásobami na zimu u nás nesmí chybět zavařená rajčata. Hodí se na rajskou omáčku, na lečo, ...

Nejméně 3x týdně vařím manželovi kompot z letních jablek - ječnišťat (někdy přidám švestky, blumky, broskve). Nedají se uchovávat (ani skladovat, ani zavařovat), tak je zpracovávám při pečení a na kompot určený k okamžité konzumaci. Snímeček kompotu nemám, nestihla jsem ho vyfotit. Manžel sní 2 litrový hrnec na posezení.Mrkající
K nedělní kávě nesmí chybět zákusek. Upekla jsem perník (do těsta jsem místo marmelády dala na drobno pokrájenou broskev a strouhané jablíčko) zdobený šlehačkou a jahůdkami od ségry.

Přeji vám příjemný letní podvečer a pohodový nadcházející týden.Usmívající se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 5. srpna 2012 v 19:45 | Reagovat

Emi, chtěla bych vidět tvoji spíž na podzim, kdy je vše sklizeno, zavařeno a naskleničkováno. To musí být pastva pro oči a následně i pro mlsné jazýčky. Mňam! :-P

2 Natty Natty | Web | 6. srpna 2012 v 5:55 | Reagovat

Emi, jedním slova - krása. Ty mi mluvíš z duše a já se jen ráda dívám, jak my ženy, ještě umíme a jen nekupujeme. Máš ode mě ocenění "vzorná hospodyňka" :D Já také denně zaváříma a už obhlížím další...Pěkný nový týden. :-D

3 Blanka Blanka | Web | 6. srpna 2012 v 12:21 | Reagovat

Teda,ty jahůdky bych si dala!!!!
Já se chystám na kynuté knedlíky taky,ale švestkové :-)
Ta směs s okurkami vypadá taky velice lákavě.Já mám okurky už zavařené,taky pár marmeládek jsem už udělala,ale určitě ještě nějaké dobrůtky přibudou :-)

4 Ema Ema | 6. srpna 2012 v 19:49 | Reagovat

[1]: Jaruško, spíž máme úplně stejnou, jako každá jiná hodpodyňka, když zpracovává úrodu ze zahrádky.:-)

[2]: Jééé, Nattynko, to ocenění si snad ani nezasloužím! O_O Díky moc a pohodový týden přeji i tobě.:-)

[3]: Blani, kynuté se švestkami nedělám. Švestkami plním těsto bramborové nebo tvarohové. :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 6. srpna 2012 v 20:01 | Reagovat

Hmmm dala bych si a to hned. Já se chystám na švestkové knedlíky a to tvarohové :-)Emi já se ani nedivím tvému manželovi, takový vychlazený jablečný kompot, paráda. :-)

6 Ema Ema | 6. srpna 2012 v 20:29 | Reagovat

[5]: Jo jo, je to mňamka.:-) Vzpomínám si, když taťka ležel v nemocnici, byl tam s ním na pokoji takový hodně starý pán a pořád seděl na 'gramofonu'. Nemohl na velkou. S mamkou jsme mu několikrát přivezly kompot a pán si pochvaloval jak mu to pak šlo.:-D

7 Lucie Lucie | Web | 6. srpna 2012 v 22:08 | Reagovat

Emi krásně jste využili a zpracovali veškeré ovoce a zeleninku, to se bude v zimě parádně mlsat! :-)

8 Vlasta Vlasta | Web | 6. srpna 2012 v 22:08 | Reagovat

Jahody a teď? To tedy koukám, nám letos všechno zmrzlo, takže co se ovoce týče jsem bez práce tak ať ti to zavařování jde pěkně od ruky :-)

9 Ema Ema | 6. srpna 2012 v 22:58 | Reagovat

[7]: Lucko, a ještě je a bude co zpracovávat! ;-)  :-D

[8]: Pořídili si nějaký nový druh jahod, jsou snad stáleplodící a mají takové krásné, velké, ale docela tuhé plody. :-P

10 Oli Oli | Web | 7. srpna 2012 v 8:13 | Reagovat

Pravdu díš, dcero. Každá pilná hospodyňka má teď práce nad hlavu se zpracováváním úrody.
Tvoje dobroty jsou k nakousnutí. :-D

11 Jarmila Jarmila | Web | 7. srpna 2012 v 12:31 | Reagovat

Emi, ty budeš moct odpovědět kladně, co jsi dělala v létě, až se zima zeptá. Zavařovala. Máš to moc pěkné ve skleničkách i na stole. :-)

12 inenaso inenaso | Web | 7. srpna 2012 v 19:12 | Reagovat

Krásné, dobré a chválihodné. Kdysi jsem také zavařovala až se ze mne kouřilo, teď už jsem sama a tak jen ty okurky. Do čalamády jsem dávala krom všeho možného i houby a to byla dobrota, po tom se moji mužští jen olizovali. Jenže letos nějak pořád nerostou. :-(

13 Ema Ema | 7. srpna 2012 v 20:07 | Reagovat

[10]: Jejda, že by pochvala? O_O :-D Díííííky! :-)  :-)

[11]: Jarmilko, moc děkuju. :-)

[12]: Také máme rádi nakládané houby. Ale nedělám je se zeleninou. A letos je to s hubami u nás také na štíru.:-(

14 Janka Janka | Web | 7. srpna 2012 v 22:54 | Reagovat

Když odmyslím tu práci, tak můžu jen konstatovat - tedy vy si žijete, jen samé dobrůtky.... :-D  :-D

15 zelenykavalir zelenykavalir | Web | 10. srpna 2012 v 20:37 | Reagovat

Tak Ty jsi teda pořádná hospodyňka. :-)
Podobnou zeleninovou směs děláme pod názvem čalamáda, dá se tak upravit i zelí.
Jedním slovem, máš to tu MŇAM :-)

16 Ema Ema | 11. srpna 2012 v 21:04 | Reagovat

[15]: Jééé, díky. :-) Čalamáda té směsi říkáme taky. Zelí nakládáme s cibulí a křenem. Je to taky mňamka. :-P  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama