Dýňová polévka podle Vlastíka

18. ledna 2013 v 23:25 | Ema |  Recepty, mňamky
V těchto mrazivých dnech, kdy se vracíme prokřehlí a vystydlí z bruslení, lyžovačky či vycházky, jistě přijde vhod něco teplého do bříška. Co třeba dýňová polévka se zázvorem podle baletního mistra Vlastíka Harapese tak, jak ji vařil v pořadu VIP Prostřeno?
Budeme potřebovat:
střední dýně
1
kus
cibule
2
kusy
máslo
1
kus
stroužky česneku
2
kusy
zeleninové polévkové koření
1
dávka
smetana na vaření
1
kus
čerstvý zázvor
1
kus
sůl a pepř
1
dávka
balení mandlových lupínků
1
dávka
Postup:
1. Dýni oloupat, odstranit semínka, nakrájet na kostky (3-4 cm). Ve vyšší pánvi nechat na másle zesklovatět nakrájené dvě větší cibule, dva stroužky česneku. Potom přidat dýni a nechat lehce restovat, až je vidět, že povrch trochu změkl a nasál máslo.
2. Potom zalít horkou vodou, přidat přiměřeně zeleninové polévkové koření a nastrouhaný zázvor (množství záleží na individuální chuti). Když je dýně měkká, rozmixuje se ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředí se na požadovanou konsistenci smetanou na vaření. Je-li třeba, dosolíme, eventuálně přidáme strouhaný zázvor a špetku pepře.
3. Nakonec na pánvi opatrně opéct na másle mandlové lupínky - jen je nechat trochu zhnědnout - a nasypat na misku. Polévku nalít do polévkové mísy, povrch ozdobit pramínkem husté tučné smetany a podávat s tím, že každý si nasype do talíře mandle podle chuti.

Zkoušeli jsme s jablíčky, s chilly, s mletým muškátovým oříškem a bůhvíčím ještě, ale tahle nám chutná úplně nejvíc.

Dobrou chuť a pohodový víkend vám přeji.Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 23:26 | Reagovat

Jistě všem chutnala a zahřála. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 19. ledna 2013 v 8:34 | Reagovat

Zrovna ten pořad, kde pan Harapes vařil jsem viděla a jeho polévku si všichni moc pochvalovali, proto si recept zaznamenám a jak někde uvidím Hokaido, pokusím se ji taky uvařit. Ještě jsem totiž dýňovou polévku nikdy nejedla. :-P  :-)

3 Miloslava Miloslava | Web | 19. ledna 2013 v 9:35 | Reagovat

Emi tu polévku jsem udělala,ale místo mandlí jsem dala osmaženou houstičku,je dobrá. :-)

4 Jarmila* Jarmila* | Web | 19. ledna 2013 v 10:51 | Reagovat

Ještě jsem tuto polévku nejedla a ani nemám odvahu. :-D Navíc nejsem polévková.
Emi, přeji hezký víkend. :-)

5 Ema Ema | 19. ledna 2013 v 17:23 | Reagovat

[1]: To máš pravdu.:-)

[2]: Tak to jsem zvědavá, jak vám bude chutnat.:-)

[3]: Miluško, také k ní máme rádi osmaženou houstičku.:-)

[4]: Myslím, že by jsi nebyla zklamaná.:-) Hezký víkend i tobě.:-)

6 helena-b helena-b | Web | 19. ledna 2013 v 17:47 | Reagovat

Ať žijí dýně!! :-D "Prostřeno" s Vlastimilem Harapesem jsem viděla, tam jsem zásadně změnila názor na jednu známou éterickou bytost... Lupínky mi nějak unikly, ale dýněk mám ještě několik, tak zase někdy udělám změnu, jsem zvědavá na ten zázvor, ten u nás nikdy nechybí. ;-)  :-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 19. ledna 2013 v 19:22 | Reagovat

Jó Dýňová polévka je v akci. Emo ta musela tedy zahřát. Určitě ji vyzkouším a to se zázvorem a taky tu od Helenky. :-)

8 Ema Ema | 20. ledna 2013 v 19:28 | Reagovat

[6]: Změnila jsi názor v kladném nebo záporném směru?
Jsem zvědavá, jak ti bude chutnat tahle polívčička.:-)

[7]: fMaruško, byla opravdu mooooc dobrá. Ale se zázvorem opatrně. ;-)  :-)

9 Janka Janka | Web | 20. ledna 2013 v 21:56 | Reagovat

Dýňovou polévku jsem ještě nejedla, ale chce to vyzkoušet, abych odbourala předsudky, že z dýně může být dobrý a chutný pouze kompot. :-)

10 helena-b helena-b | Web | 20. ledna 2013 v 22:54 | Reagovat

[8]:Už jsem zakoupila čerstvý zázvor, dávám ho také do čaje. :-D
Emi, v záporném, ono se tam tenkrát přihodilo něco nepěkného, však toho byly plné noviny. Vlastík se měl co ohánět. Ale nechejme holku žít. Krásný nový týden přeji. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama