Listopad 2013

Už krmím

27. listopadu 2013 v 13:21 | Ema |  Ptáci
Doufala jsem, že ještě pár dní vydržím. Ale pohled ráno na teploměr, když ukazoval -3°C a šedivák byl jako hrom (ještě teď máme jen nulu) uspíšily mé rozhodnutí a vystrčila jsem na okenní parapet malé krmítko. Dloooouho se nic nedělo. Až kolem poledne papu objevili sýkorky a brhlíci.


A už zase bude za oknem šum a ruch. Už zase mám co pozorovat, co fotit. A samozřejmě budu čekat, objeví- li se v zahradě nový druh pípálka nebo málo častý návštěvník.Usmívající se
Přeji vám pěkný den a pozor na ledovku.Usmívající se

Háčkovaní bratříčci

24. listopadu 2013 v 18:09 | Ema |  Ruční práce a tvoření
Další háčkované pytlíčky na sebe nenechaly dlouho čekat. Oba jsou určené jako vánoční dárek pro ségru. Bordó bude na mýdlo a do lila přijde vložit šitý sáček a sušená levandule.

Elišce do tomboly jsem ještě uháčkovala bylinkový polštářek.

Teď jsou na řadě vyšívané pytlíčky na bylinky. Ty vám ukážu někdy příště.
Mějte krásný nedělní večer a já jdu pracovat na pytlíčcích.Usmívající se

Saturejka - bylinka i koření

21. listopadu 2013 v 17:11 | Ema |  Bylinky, bylinkové recepty
Znáte saturejku? Pochází z oblastí kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Dá se pěstovat na zahrádce i v květináči. Nejčastěji se pěstuje jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Používá se čerstvá nebo sušená. Příjemně voní a má palčivou chuť. Je to starobylé, už od pradávna používané koření, lidově zvané "saturie, satorka, saturej, číbr, či šubra".
Je součástí koření ČUBRICA a v kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Je to dobré a zdraví prospěšné koření a zároveň i léčivá bylina. Ke kořenění se používá celá. Sušená bylinka je výraznější.

Podporuje trávení, vhodná při nadýmání, kolikách nebo průjmu, dostraňuje střevní křeče, mírně močopudná, při onemocnění dýchacích cest použít jako čaj či koupel, čistí mastnou pleť, posiluje organizmus, kloktadlo při bolesti v krku, angíně a aftech, rozpouští hleny a působí proti kašli (čaj ze sušených lístků osladit medem), snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii. Při léčbě vysokého krevního tlaku kombinujeme nejčastěji s květem hlohu, natí meduňky či jmelím.
Čaj (nálev) - 1 lžičku lístků zalít vroucí vodou, krátce vyluhovat
Svařená s vínem se užívala k odstranění různých nečistot z těla, zejména ve stáří.
Využití v kuchyni: vaječná jídla, polévky, zeleninová, masitá, luštěninová, houbová jídla, jídla z krup, nádivky, ryby, do sterilovaných okurek, hub, zelí, na masové špízy, do salátů, smetanových a bylinkových omáček, mletá a uzená masa, do marinád k nakládání zvěřiny, drůbeže a ryb, do pomazánek, majonéz, do bylinkového másla.
Do pokrmů pro 4 osoby přidáváme 1 čajovou lžičku koření, při úpravě luštěnin dáváme na 500 g luštěnin asi 3 lžičky koření.

Háčkované pytlíčky s návodem

16. listopadu 2013 v 16:19 | Ema |  Ruční práce a tvoření
Včera jsem se pustila do výroby háčkovaných pytlíčků na mýdlo.
Jak jsem se už několikrát zmiňovala, bez řádného návodu či popisu neuháčkuju ani Ň. Pokud jste na tom taky tak, tady je snímečkový návod, který jsem našla na netu, a podle kterého jsem vyráběla.
Krok 1 - uháčkujeme 2 motivky

Krok 2 - oba motivky k sobě na třech stranách sháčkujeme

Krok 3 - na 4. stranu naháčkujeme v několika kruhových řadách mřížku

Krok 4 - poslední řadou mřížku obháčkujeme

Popis na háčkovaný motivek

A tady výsledek mého včerejšího snažení.

Zatím mám jen dva, ale určitě se ještě dočkají dalších bratříčků. Eli potřebuje něco do tomboly na maturitní ples, se stejnou písničkou přijde po Novém roce i manžel, ten bude potřebovat něco do tomboly na rybářský ples. Ségře jsem objednala zbožíčko z mýdlárny Rubens a tak pytlíček rozhodně také využiju.

Přeji vám prima víkend a tvoření zdar!Usmívající se

Děčínský Sněžník

12. listopadu 2013 v 20:54 | Ema |  Toulky po naší vlasti
Když jsem připravovala náš dovolenkový "itinerář", dočetla jsem se o rozhledně Děčínský Sněžník (cca 9 km od Děčína). Prý patří mezi naše nejkrásnější a nejstarší. Jakmile vidím předponu NEJ, chci se přesvědčit. Takže rozhledna rychle přibyla do seznamu výletních míst.
Co říká o místě net? Děčínský Sněžník je se svoji nadmořskou výškou 723 m nejvyšší stolová hora v České republice a zároveň představuje nejvyšší místo chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Na vrcholové plošině, která dosahuje úctyhodných rozměrů 1600 x 600 m, se nachází stejnojmenná kamenná rozhledna, odkud se nabízejí úžasné panoramatické výhledy na České Švýcarsko, Lužické hory, České středohoří, Krušné hory a na stolové hory v sousedním Německu. Děčínský Sněžník lemují několik desítek metrů vysoké pískovcové skály s působivými skalními vyhlídkami.
Rozhledna je vysoká 33 m a na vyhlídkovou plošinu je třeba vystoupat po 153 schodech. Vystavěna byla r. 1864 a stavbu financoval majitel děčínského panství kníže František Thun. K věži, původně sloužící ke geometrickým měřením rakousko-sasko-pruské triangulace, byl zanedlouho přistavěn i výletní hostinec a věž začala být využívána i jako rozhledna pro turisty.
Nejprve vedla cesta po asfaltce. Pak jsme odbočili do lesa a cesta se změnila v necestu.Mrkající

Ségra je stále plná elánu.

Rozhledna v celé své kráse. Je opravdu jedna z NEJkrásnějších, které jsme kdy navštívili.

Vystoupáme po schodech na vyhlídkovou plošinu.

A už se kocháme ...

... třeba výhledem na Děčín

Ale kochání se výhledem nám velmi velmi znepříjemnili okřídlení mravenci. Vyhlídkovou plošinu jsme opustili docela rychle.
Než jsme došli na parkoviště, ještě jsme si pohladili a nakrmili koně.


Víc info a virtuální prohlídky z rozhledny najdete ZDE a ZDE.


Dušená zelenina

10. listopadu 2013 v 20:25 | Ema |  Recepty, mňamky
Letos se nám urodila docela pěkná mrkvička.

Proto u nás teď frčí mrkvový salátek s jablíčkem nebo ananasem. Také milujeme dušenou zeleninku. Pěkně na máslíčko naházím, co zahrádka dala - mrkvičku, růžičkovou kapustu, květák, rajčátka, pór, kedlub, celerovou nať, ... . Velmi zlehka opepřím, nijak zvlášť nesolím. Zeleninku posypu petrželkou nebo pažitkou, k tomu kousek vařeného vepřového masíčka nebo masíčko kuřecí a mňamka je hotová.

Já to mám ráda i bez masa, s chlebíkem s máslem.S vyplazeným jazykem

Přeji dobrou chuť!Usmívající se

Labská Stráň - Belvedér

6. listopadu 2013 v 22:41 | Ema |  Toulky po naší vlasti
Snad vám nebude vadit, že se vracím k našemu dovolenkovému výletování. Prošli jsme spoustu krásných míst, nafotila jsem spoustu snímečků, tak bych se s vámi o ně ráda podělila.
I když počasí jsme měli převážně sluníčkové, nevyhnuli jsme se ani deštíku. Ten jsme přečkali v chaloupce a využili ho k hledání výletních míst. Když k večeru déšť ustal, rozhodli jsme se zajet na nedaleký Belvedér.
Jde o nejstarší upravenou vyhlídku Českého Švýcarska na okraji 150 m vysoké skály nad hladinou Labe západně od obce Labská Stráň. Skálu upravil a nechal na ní zřídit stupňovitou vyhlídkovou terasu František Karel Clary-Aldringen v letech 1701 -1711.

V protější skále byla vytvořena salla terrena v podobě grotty - umělé jeskyně, vyzdobené vysokým arkádovým obloukem zakončeným kamennou divadelní maskou.

Belvedér se stal příjemným místem odpočinku i zábavy, pořádaly se tu hudební produkce a pravděpodobně i divadelní hry, zakončovala se tu lovecká sezóna. V roce 1839 byla vybudována schodišťová přístupová cesta a divadelní masku na arkádě nahradil znak Clary-Aldringenů, práce malíře J. Hegenbarta z Labské Stráně.
Po požáru bynoveckého zámku v roce 1790 šlechta ztratila o Belvedér zájem, o to častěji sem ale přicházeli místní obyvatelé i zvědaví návštěvníci Českého Švýcarska. A. Dittrich z Labské Stráně vyšel hostům vstříc a v roce 1841 tu postavil dřevěnou hospodu, kterou v letech 1888 - 1889 nahradila nová kamenná restaurace s hostinskými pokoji. Místo se stalo dějištěm nejrůznějších lidových slavností, zábav a plesů. Po roce 1948 byl objekt upraven na podnikové rekreační středisko, nyní opět slouží cestovnímu ruchu.

Z vyhlídkové terasy se otevírá nádherný výhled na údolí Labe i na výrazné okolní dominanty převážně na německé straně stolové hory Zirkelstein a Kaiserkrone, hřbet Schrammsteine.


Na vyhlídkovou terasu jsme vyrazili několikrát a pokaždé v jiném čase. Po dešti to vypadalo jako na konci světa.


Pak se mlžný opar začal rozpouštět a naskytl se nám kouzelný výhled na Labe a protější lesy a skály.

Hotel Belvedér zalitý podvečerním sluncem.

Ranní pohled z vyhlídkové terasy na Dolní Žleb.

Pro mě to bylo jedno z nejkouzelnějších míst.Úžasný


Předlohy s vánočním motivem

5. listopadu 2013 v 13:15 | Ema |  Ruční práce a tvoření
Vánoce se kvapem blíží a možná hledáte nějakou předlohu s vánočním motivem. Několik velmi jednoduchých vám přináším. Je na vás, jestli je použijete na háčkování filetovou technikou nebo na vyšívání křížkem.





Snad si z nabídky vyberete a brzo se pochlubíte svým tvořeníčkem.Usmívající se

Kokosové bochánky podle Nattynky

3. listopadu 2013 v 20:25 | Ema |  Recepty, mňamky
Nedávno se s námi Nattynka podělila o recept na kokosové bochánky. Vypadaly hooodně mňamkově, zaujal mě kokos v těstě, tak jsem je vyzkoušela.
Těstíčko za mě vypracovala domácí pekárnička.

Plnila jsem jablíčkovými povidly a falešnými brusinkami (pečená jošta).

Přeji vám dobrou chuť a šťastné vykročení do nového týdne.Usmívající se