Marmelády - jahodová a třešňová s rebarborou

12. června 2014 v 17:36 | Ema |  Recepty, mňamky
Jahůdky nám na zahrádce pěkně zrají.

Protože jsme ale zakládali nový záhon na jaře, úroda je skromnější, jahůdky stačí tak akorát na mlsání. Pro jahůdky na marmeládu a do mrazáku jsme si zajeli "na plantáž". Ve Lhodě pod Libčany probíhá každoročně samosběr. Přivezli jsme si cca 15 kg krásných jahůdek. Hned jsem uvařila marmošku. V tomhle černém kastrólu je uvařená natošup.

A ještě zbylo na mňamku se šlehačkou.

Kolegyně si cestou do práce koupila časopis plný jahodových mlsek. Samozřejmě jsme ho všechny pěkně prolistovaly. Mě zaujal recept na jahodovou marmeládu s rebarborou.

Manžel přinesl košík třešní, tak jsem zavařovala kompot. Třešně, které se mi na kompot nepozdávaly, jsem vypeckovala, pokrájela na menší kousky, hodila do kastrólu, že uvařím marmošu. Ale bylo jich, jak kočce pod ocas. Vzpomněla jsem si na recept s rebarborou a udělala hokus - pokus. K třešním jsem přidala na drobno pokrájenou rebarboru a skořici, povařila, přidala želírovací cukr 2:1, ještě jsem chvilku vařila a hotovou marmošku jsem horkou plnila do skleniček.

Marmeládičky jsme samozřejmě museli hned otestovat. Rohlíček, máslíčko, marmeládička, kafíčko = supersnídanička.S vyplazeným jazykem

Přeji vám pohodový zbytek pracovního týdne.Usmívající se


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | E-mail | Web | 12. června 2014 v 18:52 | Reagovat

Emi, Tys zpracovávalas stejné množství jako já :-D
Měj se parádně :-D

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 12. června 2014 v 19:00 | Reagovat

Tak si myslím, že z toho hokus pokusu mohla vyjít bezvadná marmeláda. Fádní chuť třešní jsi oživila pikantní chutí rebarbory . Určitě to bude dobrota. :-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 12. června 2014 v 19:05 | Reagovat

Marmeládu dělám jen meruňkovou, jiná se u nás moc nejí, ale jahodová je taky výborná. O marmeládě z rebarbory jsem ještě neslyšela, určitě má výraznou chuť, rebarboru mám ráda. Tvůj hokus pokus se mi zamlouvá, v kuchyni je potřeba experimentovat. ;-)  :-)
Poslední fotka je nejlepší, nepohrdla bych rohlíkem s čerstvou marmeládou. :-P
Přeji pohodový večer, Emi! :-)

4 Jarka Jarka | Web | 12. června 2014 v 20:00 | Reagovat

Z dnešní stránky bych si dala všechno, jahody se šlehačkou vypadají jak od cukráře a ten rohlík s čerstvou marmeládou, mě lákýá taky. :-P  ;-)

5 Ema Ema | 12. června 2014 v 20:40 | Reagovat

[1]: Máme asi na 10 let s marmeládou vystaráno. ;-)  :-D

[2]: To je pravda! Třešňová marmeláda - nic moc. Ale rebarbora jí dodala šmrnc. :-P  :-)

[3]:, [4]: A nabídly jste si, děvčata, rohlíček nebo jahůdky? Jen klidně berte, jestli máte chuť. ;-)  :-D
Hezký večer přeji oběma.:-)

6 Pavla Pavla | Web | 12. června 2014 v 22:45 | Reagovat

To jsem ještě neslyšela vyzkouším díky moc :-)

7 Jarmila* Jarmila* | Web | 13. června 2014 v 12:40 | Reagovat

Emi, pěkně jsi zpracovala úrodu. :-)

[5]:  Tak mému manželovi by to určitě 10 let nevydrželo. :D Ten spořádá skleničku ani ne za týden. :-(

8 Natty Natty | Web | 15. června 2014 v 5:41 | Reagovat

Emi, tak ti malinko závidím. Já mám jahod tak akorát do "huby", je nás na ně dost a plantáž nikde v blízkosti. Byly doby, že jsme jezdili do Horusic, ale dnes nevím, zda tam ještě plantáže jsou. 15 kg je pěkný úlovek a s rebarborou to musí být výborná pochoutka. Tak si mlsejte, ať máte pěkně kulaťoučký tvary. :D Pěknou neděli.

9 Ema Ema | 15. června 2014 v 16:59 | Reagovat

[6]: Taky mě ta kombinace zaujala, proto jsem si recept z časopisu ofotila.:-)

[7]: Jarmilko díky.:-)
Manžel je labužník, že?:-)

[8]: A nedalo by se to zjistit na netu? 'Lhoťáci' mají info na webu. Od nás to taky není zrovna za bukem. Ale měli jsme cestu do HK, tak jsme to vzali při cestě.:-)
I ty měj prima neděličku.:-)

10 oli oli | 15. června 2014 v 17:27 | Reagovat

Marmelady taky milujem. Na pecivo, do bileho jogurtu, na palacinky, pikantnejsimi promaznu dorty i rolady... zkratka vyuziti bohate. Na tresnovou marmosu vubec nedam dopustit. Tu zboznujem. Docela koukam na komentiky, ze tresnova je mdla, bez chuti. Mozna z nejakych svetlych tresni. Ja ji delam z tech nejtmavsich, docista cernych. Lezu pro ne az do vrsku stromu.
Poharky se slehackou - mnam, mnam, k tomu me nikdo nemusi pobizet. :-)
Tak papa.

11 Ema Ema | 15. června 2014 v 19:55 | Reagovat

[10]: Dělala jsem z různých druhů, černé i světlé, třešňová je málo výrazná. Ségra přidávala pro zvýraznění chuti griotku. Ale s rebarborou .... :-P  :-)

12 Blanka Blanka | Web | 19. června 2014 v 10:36 | Reagovat

Emi,není nad domácí marmelády a když se může přidávat rebarbora do jahodové,proč by nemohla být v třešňové :-) experimentování se meze nekladou.Já zas ráda přidávám do marmelád bylinky.Vloni jsem dělala meruňkovou s meduňkou.

13 Ema Ema | 20. června 2014 v 10:31 | Reagovat

[12]: Blani, to je fajn nápad. O bylinkové variantě jsem nikdy neslyšela. Byl by receptík? :-)

14 Jana Jana | E-mail | Web | 22. června 2014 v 11:50 | Reagovat

[13]: Emi já dělala loni jahodovou i meruňkovou s mátou.Jen do ní při vaření hodím celé snítky a chytne to krásnou chuť.Ale četla jsem někde,že se dá přidat i nasekané bylinky a nechat je v tom.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama