Rybízová šťáva, a také jostová a malinová

16. července 2014 v 11:19 | Ema |  Recepty, mňamky
V sobotu jsme se vrhli na očesání rybízu. Máme na zahradě víc než 30 keříků a rybízu se urodilo poměrně dost.


V pátek dorazila ségra a přivezla kbelíček josty

Usoudili jsme, že nejrychlejší a nejjednodušší bude všechno ovoce prolisovat.
Sousedka otrhala maliny a přidala se k nám.

Sousedka z prolisované šťávy vařila marmeládu.
Nám se osvědčil předloňský způsob uskladnění. Šťávu jsem nalila do hrnce a když se začala vařit, nalila jsem ji do malých skleniček a zavíčkovala. Teď stačí obsah skleničky nalít do džbánu, zalít vodou, podle chuti ocukrovat, nechat v lednici vychladit (nebo podávat s ledem) a letní osvěžující nápoj plný vitamínů je hotový.

Protože se z ovoce nevylisuje jen čirá šťáva, ale i dužina,

lze uvařit i marmeládu. V zimě, až bude víc času nebo až budu potřebovat, můžu otevřít dvě tři skleničky, obsah vylít do hrnce a svařit na marmeládu.
Šťávu využívám i při pečení, dělám z ní krém na piškotové řezy.

Přeji vám krásné letní dníky plné sluníčka, pohody a prázdninových radovánek.Usmívající se




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Shabana Shabana | E-mail | Web | 16. července 2014 v 11:26 | Reagovat

Krásný blog. Díky za inspiraci, mám moc ráda tohle ovoce.

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 16. července 2014 v 11:52 | Reagovat

Ty jsi pilná, Emi! Šťávy nedělám, u nás by se neuživily a musela bych na ně kupovat ovoce, ale včera jsem aspoň zavařovala meruňky. ;-)
Piškotové řezy se mi ovšem zamlouvají, až moc! :-P  ;-)
Přeji krásný den! ☼

3 Ajka Ajka | Web | 16. července 2014 v 15:18 | Reagovat

Jéje to je úrody ;-) Šťávu už nedělám, jen marmelády ;-) I když letos je úroda tak mizivá, že to stačí ledva na koláče ;-)  :-D

4 Jitka Jitka | E-mail | Web | 16. července 2014 v 16:49 | Reagovat

Rybíz mě ještě jednou čeká. Možná se ještě do toho najde i nějaká malina. Taky odšťavuji a pak teprve dělám rosol. Ten využívám na promazání medového dortíku. :-)

5 Jarmila* Jarmila* | Web | 16. července 2014 v 17:33 | Reagovat

Emi, to máš bohatou úrodu. Ale práce s ní se vyplatila a máš báječnou šťávu. :-) Marmeláda je z rybízu moc dobrá a hlavně se hodí na různé pečení a na vánoční cukroví.
Já rybíz nejraději ozobávám čerstvý nebo upeču koláč. Máme jen tři keříky, tak se podělíme se snachou. Já marmelády už nedělám.
Přeji hezké letní dny. :-)

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. července 2014 v 20:07 | Reagovat

Třicet keříků rybízů, to je Emo rybízový sad! :-) Věřím, že práce plno, ale pak ta lahoda. :-)

7 Miloslava Miloslava | Web | 16. července 2014 v 21:41 | Reagovat

Emi taky jsem takhle dělala šťávu a nyní po probrání skleniček úrody jsem zjistila,že je tam tři roky a nebylo ji vůbec nic,asi to ale bylo tím,že jsem ji ještě zavařila aby držela víčka.
Mám tři stromky rybízu a to nadělení nám stačí.Takový sad v zahrádkářské kolonii asi nejde. :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. července 2014 v 22:36 | Reagovat

Když jsem měla zahradu, taky jsem dělala šťávy a marmelády. Jostu jsme měli jeden keřík a byl pro mne moc zajímavý. :-)

9 Ema Ema | 16. července 2014 v 23:43 | Reagovat

[1]: Vítej na mén blogu a děkuji za milý komentík.-)

[2]: Hani, se sousedkami a se ségrou úrodu tak nějak vyčenžujeme, že máme všechny pestrou zásobičku na zimu. :-)

[3]: My neměli nic vloni, protože manžel radikálně zmlazoval. ;-)

[4]: Rybízka na vánoční cukroví a na dortíky - naprosto ideální. :-P  :-)

[5]: Jarmilko, z rybízu děláme i falešné brusinky. Děti ty pravé ani nechtějí. ;-) :-) I ty měj báááječné dníky.:-)

[6]: Maruško, bývalo hůř! Když žil děda, dělali jsme marmeládu, šťávu, víno a ještě odvezli víc než metrák do výkupu. Jak já nesnášela jako holka sklizeň rybízu! :-! Ale korunky z vkupu se šikly. ;-)  :-D

[7]: A to jsme ten 'sad' už radikálně zzmenšili. ;-)  :-D

[8]: Jostu nemáme, ale zásobuje nás ségra. ;-)  :-)

10 Shabana Shabana | E-mail | Web | 17. července 2014 v 10:21 | Reagovat

[9]: Ráda jsem zase zajdu. A děkuji.
Rádo se stalo.

11 Shabana Shabana | E-mail | Web | 17. července 2014 v 10:23 | Reagovat

Hrubka se vloudila.
Ráda *sem* zase zajdu. :-)

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 17. července 2014 v 19:27 | Reagovat

Krásné dary zahrády :-) Maliny jsem zbaštili rovnou z keře, nic nezbylo...

13 Ema Ema | E-mail | Web | 17. července 2014 v 23:50 | Reagovat

[10]:, [11]:Tak to jsi mě opravdu moc potěšila, díky.:-)
Neomlouvej se, jde jen o drobný překlep, to se stane.:-)

[12]: Sousedce jsme nalisovali 3,5 l šťávy a ještě zbylo na nás, takovu měla úrodičku. :-P  :-)

14 dáša dáša | E-mail | Web | 18. července 2014 v 15:35 | Reagovat

Ahoj Emi, taky pořád zavařuji, sirup jsem udělala z bezových květů a udělám ještě z máty a možná z meduňky. Dřív jsem dělávala šťávy i z ostružin - je z nich i aromatická marmeláda vynikající na cukroví, roládu a dort :-P 3O keřů rybízu, kdo to u vás trhá ? ??? My máme 6 obrovských keřů a trvá mi otrhání jednoho přes 2 hodiny :-? Naše děti nenáviděly odstříhávat stopky a bubáky u angreštů :-D Marmeláda z něj je taky dobrá.Včera a dnes dělám džem z meruněk.
Přeji ti báječný víkend :-)

15 Shabana Shabana | E-mail | Web | 18. července 2014 v 16:50 | Reagovat

[13]: To jsem ráda.
Pro někoho je to překlep, pro někoho hrubka. :-)

16 oli oli | 18. července 2014 v 19:47 | Reagovat

Ahojky, mas to hezky, urcite i dobry. Taky mam cerveny rybiz rada, ale takovy mnozstvi jak pro tri armady, to bychom ani nesnedli. :-)

17 Natty Natty | Web | 21. července 2014 v 5:10 | Reagovat

Emi, mě tato "činnost" opět čeká tento týden a tak vím, kolik to dá práce, ale ten výsledek stojí zato. :D Tvoje šťávičky jsou velmi zdravé, dokonce bez cukru a tak si můžete vychutnat pravou ovocnou šťávu plnou vitamínů a minerálů. ;-) Pěkný nový týden.

18 Jarka Jarka | Web | 21. července 2014 v 9:28 | Reagovat

Mňam mňam, to je tady dneska ovocných lákadel, hned bych se zakousla do piškotu s krémem a zapila ho tou šťávou plnou vitamínů. :-P  :-D

19 Janka Janka | Web | 21. července 2014 v 23:16 | Reagovat

Jestli zpracováváš všech třicet keříků rybízu, tak klobouk dolů!!! Já jich mám jen třetinu a nevím, co s nimi. Zavařené to nikdo nechce jíst, marmeládu také moc ne, tak fakt nevím, co s tím. :-(  :-)

20 Ema Ema | 22. července 2014 v 16:40 | Reagovat

[15]: :-)

[16]: Pro tři armády? ??? To ne, podělila jsem se se ségrou a sousedkou. V těchto hicech spotřebuju skelničku šťávy denně. A co kdyby byla příští rok neúroda? ;-)

[17]: Naprostý souhlas, Nattynko. :-) I ty měj pěkné letní dníky.:-)

[18]: Myslím, že by se ti po tom sladkém zákusu zapitém kyselou šťávou pěkně kroutil úsměv.:-D

[19]: Keříky jsou docela malé, manžel je předloni dost ořezal a omladil. :-)

21 Blanka Blanka | Web | 23. července 2014 v 17:57 | Reagovat

Emi,třicet keříků,to už je něco a množství,když se všechny keříky očešou musí být obrovské :-)

22 Ema Ema | 24. července 2014 v 18:16 | Reagovat

[21]: Blani, teď už je to celkem brnkačka. Byvalo hůř! Dělali jsme marmeládu, šťávu, víno, obdarovali známé, sousedy a ještě jsme víc než metrák odvezli do výkupu. ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama