Makové mléko

17. února 2016 v 16:32 | Ema |  Recepty, mňamky
Včera jsem něco hledala na netu a náhodou jsem narazila na odkaz s nadpisem Makové mléko. Zaujalo mě to a odkaz jsem rozklikla. Dočetla jsem se, že z máku se dá připravit makové mléko, které obsahuje velké množství vápníku, víc než 10x víc než mléko kravské. Mák je totiž rostlina s nějvyšším obsahem vápníku - 1400 mg/100 g. Dále obsahuje zinek, fosfor, železo, hořčík, draslík, vitamíny.
Termicky se mléko chová osvěžujícím způsobem. V této čisté podobě se skvěle hodí do teplého prostředí. V zimních měsících si můžeme pomoci například tím, že do mléka rozmixujeme sušené ovoce se skořicí, které "překlopí" výsledek do ohřívajících parametrů.
Jak na to?
100 g máku (je možné použít i mák mletý, pak není potřeba tak výkonný mixér)
600 - 1000 ml vody
Mák namočíme do vody, ideálně přes noc, a necháme stát při pokojové teplotě. Přelijeme do mixéru a mixujeme na nejvyšší výkon (dobrým pomocníkem je mixér na přípravu smoothie). Pěna, která mixováním vzniká, značí přítomnost uvolněného zdravého tuku. Pak mléko přecedíme přes husté sítko nebo přes plátýnko (i opakovaně). Kdo chce, může osladit medem, javorovým či agávovým sirupem, extraktem ze stévie.
Používáme stejně jako mléko kravské - na přípřípravu kaší, nápojů, pudinku, ...

Více o přípravě mléka a další info najdete ZDE, ZDE nebo ZDE u Moniky Brýdové.

Přeji vám dobrou chuť a krásné a pohodové dníky.Usmívající se



 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | Web | 17. února 2016 v 17:32 | Reagovat

Raději bych upekla makové buchty, s tím není tolik práce. :-D

2 Ema Ema | 17. února 2016 v 17:47 | Reagovat

[1]: Tak s tím si dovolím rozhodně nesouhlasit! :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. února 2016 v 17:54 | Reagovat

No, nalákala jsi mne! Už mi říkala známá, že to dělá. Jenže by to chtělo čerstvý mák a v obchodech je nyní loňský, starší. Asi počkám na léto, až bude čerstvý.

4 Jarka Jarka | Web | 17. února 2016 v 19:45 | Reagovat

O makovém mléku jsem ještě neslyšela a vidím, že to mléko je dokonce i bílé, přestože je mák modrý! ???  :-) Ovšem má to jednu chybu. Mák miluji, zatímco samotné mléko ráda nemám. :D

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 17. února 2016 v 21:45 | Reagovat

To jsou mi věci, Emi!
O makovém mléku jsem v životě neslyšela.
Jak chutná, není nahořklé? ;-)

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. února 2016 v 23:04 | Reagovat

Zrovna jsem si všimla, že se mi nechtěně otevřel sáček s makem. Zítra to zkusím :-)

7 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 18. února 2016 v 11:45 | Reagovat

Emi, o makovém mléku čtu poprvé.
Jen to má jednu chybu - moc mák nemusím. Je ale fakt, že rozmixovaný, nebude v mléce moc znát.
Měj se sluníčkově. :-)

8 Helena Helena | E-mail | 18. února 2016 v 16:44 | Reagovat

Emi, už jsem o něm něco četla, mám dokonce domácí mák od kamarádky...
Děkuji za inspiraci!
Helena

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. února 2016 v 21:54 | Reagovat

Tak o tom také slyším prvně, ale zajímavé to určitě je :-)  :-)

10 Anidea Anidea | E-mail | Web | 18. února 2016 v 22:26 | Reagovat

To je opravdu velice zajímavé! Pořád přemýšlím, jak dostat vápník do své mlsné dcery... Možná by se po tomhle mléku i dobře spalo :-)

11 Melissa Melissa | Web | 18. února 2016 v 22:37 | Reagovat

Dobrý nápad:) Mák mám ráda a tak to určitě vyzkouším, může to být dobré:) :-P

12 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. února 2016 v 12:03 | Reagovat

Mixer na smoothie máme, tak si uložím a třeba někdy zkusím. Ale o makovém mléku taky slyším poprvé. :-)

13 Ema Ema | 19. února 2016 v 15:36 | Reagovat

[3]: Je asi jedno, jak starý mák použiješ. Hlavně aby nebyl hořký nebo žluklý.:-)

[4]: Makové mléko je jiné, než mléko kravské. :-)

[5]: Když nemáš hořký mák, není hořké ani mléko. Chutná po máku ('chutná jako tekuté buchty s mákem'). :-P  :-)

[6]: Doufám, že se podělíš o zkušenost.:-)

[7]: Jarmilko, vyzkoušej a uvidíš. Já jsem "zkouškovou" dávku udělala z polovičního množství surovin.:-)

[8]: Za zkoušku nic nedáš a třeba najde místo v jídelníčku i u vás.:-)

[9]: Za vyzkoušení to určitě stojí.:-)

[10]: Makové mléko je něco jiného než makový odvar.:-)

[11]: A pak dej vědět, jak ti chutnalo.:-)

[12]: Já vyzkoušela okamžitě. :-D

14 Oli Oli | Web | 20. února 2016 v 19:07 | Reagovat

Zajímavé, ale zkoušet to nebudu.
Raději si dám mléko zvlášť, mák zvlášť. :-) Ten miluju. Jen to mletí je fuška jako v posilovně. :-D

15 Ema Ema | 21. února 2016 v 11:39 | Reagovat

[14]: No vidíš, pochutnáš si a ještě ušetříš za posilku! ;-)  :-D Navíc máš kliku, že snášíš kravské mléko i mák. Každý takové štěstí nemá. :-|

16 Fukčarinka Fukčarinka | Web | 21. února 2016 v 17:24 | Reagovat

Makové mléko O_O, neznám, vlastně nyní znám. Napadlo mě, že by se po něm mělo po něm Emo krásně spát :-)

17 Ema Ema | 21. února 2016 v 20:28 | Reagovat

[16]: Asi ne, je to něco jiného než odvar z makovic. Ale můžeš to vyzkoušet. ;-)  :-D

18 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. února 2016 v 23:21 | Reagovat

[13]: Je mi to jasné, Emi, ale rozhodla jsem se, že všechno mít nemusím. ;-)  :-D

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. února 2016 v 10:35 | Reagovat

Tak to je novinka.O makovém mléku jsem nikdy neslyšela,ale proč ne.Já mléko vůbec nepiju,takže se nebudu pokoušet ani o tohle :-)

20 Ema Ema | 27. února 2016 v 16:52 | Reagovat

[19]: Právě proto, že kravské mléko nepiješ, měla by jsi možná zkusit tohle makové. :-)

21 Intuice Intuice | E-mail | Web | 27. února 2016 v 22:06 | Reagovat

Tak jsme makové mléko zkusili. Asi je zdravé, ale na normální pití nás neoslovilo. Připadalo nám, že máme tekutý makový závin. :-)

22 Ema Ema | 28. února 2016 v 13:08 | Reagovat

[21]: Ano, přesně tak chutná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama