close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Silný bylinkový sirup

22. dubna 2016 v 21:35 | Ema |  Bylinky, bylinkové recepty
Nedávno jsem cosi hledala na netu a narazila jsem na recept na silný bylinkový sirup. Bylinky se nenechají macerovat, ale mixují se.
Pokud chcete vyzkoušet, nejprve uvedu originální recept, který jsem našla na stránkách Prima receptáře ZDE.
Silný bylinkový sirup
0,5 kg cukru (nejlépe hnědý třtinový, který dodá medovou vůni a chuť)
0,8 l vody
cca 3 hrnky nasekaných bylinek (v tomto případě čím víc, tím líp)
šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové
Omyté bylinky i s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný "nápoj". Necháme pár minut sednout a scedíme přes plátýnko nebo silonovou punčochu. Tekutina bude velmi, velmi hnědá a bude intenzivně vonět. Tuto tekutinu postavíme v hrnci na sporák, přidáme cukr, citronovou chuť a vůni. Přivedeme k varu a po rozpuštění cukru vaříme ještě cca 5 minut. Pokud sirup svaříme déle na hustší konzistenci, budeme mít hmotu podobnou bylinkovému sirupu z lékárny. Necháme-li ho řidší, dostane se nám skvělého ochucovadla do drinků či do horkého čaje. Léčivá síla tohoto mixovaného sirupu je mnohem vyšší.
Protože je čas kopřiv, dělala jsem kopřivový sirup. Recept jsem si ale trochu upravila
Moje obměna:
0,8 kg cukru
1 l vody
1 lžička kyseliny citronové
šťáva z 1 citronu
kopřiv jsem měla cca 4 hrnky + hrstičku máty
Rozmixovanou hmotu jsem přecedila přes plátýko a pak jsem ještě hotový sirup cedila přes punčochu při plnění do lahví.
Jednu lahev jsem dala ségře, z druhé už je polovina pryč, tak jsem dneska udělala další várku. A ještě jsem udělala z jitrocele.
Pro úplnost ještě připojuji odkaz na info o kopřivě dvoudomé - léčebné účinky, využití v kuchyni, .... najdete ZDE.
Přeji vám krásný a pohodový víkend.Úžasný
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Melissa Melissa | Web | 22. dubna 2016 v 23:03 | Reagovat

To je určitě moc pěkný a účinný recept;) Jo, není nad bylinky:) :-)

2 Jarka Jarka | Web | 23. dubna 2016 v 8:42 | Reagovat

Po takovém užívání budeš Emi, zdravá, jako řípa.
Od let školou povinných, jsem bylinky nesbírala a měla bych to napravit. :-D

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 9:18 | Reagovat

Tento životabudič se mi líbí. Zrovna všechno vylezlo ze země, tak to bude. Až se teda vrátím ze Slovenska - to ještě nebudou ani kopřivy ani máta kvést. Za recept přeji pěkný víkend :-)

4 Květa Květa | Web | 23. dubna 2016 v 9:23 | Reagovat

Emi, hned si píšu za uši. Mám dojem, že tentokráte potřebuju opravdu nějaké bylinky, pořád se nemůžu zmátořit. Tak díky a pozdravuju! :-)

5 Ema Ema | 23. dubna 2016 v 16:55 | Reagovat

[1]: Bylinky máme docela rádi.:-)

[2]: No nevím, Jaruško! Zrovna se potýkám s rýmu, jakou už jsem léééta neměla. :-!

[3]: Já bylinkové sirupy hodně využívám k dochucení čajů, které koupím na ochutnání a pak nám moc nechutnají.:-)
I ty měj krásný víkend a přeji šťastný návrat z cest. :-)

[4]: Bylinkami určitě nic nezkazíš.:-)

6 Jitka Jitka | Web | 23. dubna 2016 v 20:10 | Reagovat

Emi ty budeš zdravá jako rybička. :-)

7 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 21:53 | Reagovat

Emi, hned bych si dala. :-)

8 Ema Ema | 23. dubna 2016 v 21:57 | Reagovat

[6]: Zatím to tak nevypadá! Skočila na mě rýma, jakou jsem neměla už hoooodně dlouho. :-!

[7]: Helenko, vyzkoušej. Je to docela rychlovka.:-)

9 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 22:53 | Reagovat

Přiznám se, že na bylinky moc nejsem, Emi, ale bylinkové sirupy asi budou dobré. ;-)  
Tak ať ti slouží ke zdraví! :-)

10 Ema Ema | 23. dubna 2016 v 23:07 | Reagovat

[9]: Hani, já na výlety vařím čaj (většinou takový, který jinak doma nefrčí), protože se dá pít teplý i studený. A když je ochucený mátovým sirupem, je to velmi osvěžující.:-)
Přeji ti pěknou neděli. :-)

11 Natty Natty | Web | 24. dubna 2016 v 6:10 | Reagovat

Emi, sirup vypadá dobře, já dělám jinak, jak jsi četla, ale důležité je, že pomáhá na prevenci a hlavně, detoxikuje. ;-)Kopřivy u nás už třetí týden hrají "prim" a já je dávám všude, kde se dá. :D
Jitrocel je u nás ještě malý, takže musím počkat a máta mi teprve obrůstá. ;-)Také přeji pěknou neděličku, já mám nyní na 3 dny Honzíčka a tak bude veselo. ;-)

12 Ema Ema | 24. dubna 2016 v 12:12 | Reagovat

[11]: Nattynko, je vidět, že jste trochu výš. Všechno má svůj čas, dočkáš se.:-) Užij si vnoučka a všichni společně pěknou neděličku.

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. dubna 2016 v 17:01 | Reagovat

Bylinkový sirup určitě dodá tělu vitamíny a jak vám chutná, tím lépe. My jsme spíše na bylinky, které přidávám do pomazánky - nyní u nás frčí tvarohová s Medvědím česnekem. Máta ve formě čaje a nebo si přidáme pár lísktů přímo do sklenky vody, či minerálky. Měla jsem dokonce mátovou kávu. Vždy si do kávy  přidáme minerálku, no a ta byla zrovna s mátou 8-O  :-)Nakonec z toho byla kávička - "eňo - ňuňo" :-)  :-D

14 helena-b helena-b | 24. dubna 2016 v 19:56 | Reagovat

Emi, to je zajímavý recept. U nás také zrovna "frčí" kopřiva na čaj a listy pampelišky do salátu. Začínají vyrůstat i další bylinky, které jsou teď nejlahodnější a nejúčinnější. Ten tvůj recept určitě vyzkouším. ;-)

15 Hanka Hanka | E-mail | Web | 24. dubna 2016 v 21:52 | Reagovat

[10]: To je nápad, Emi!
Já jsem jeden čas vozila na výlety černý čaj. :-)

16 Ema Ema | 25. dubna 2016 v 22:57 | Reagovat

[13]: Medvědí česnek jsem nedávno sehnala takového prcka v zahradnictví, musí se teprve rozrůst.:-)

[14]: U nás se po sirupech vždycky docela rychle zapráší. Během léta dělám několik dávek, jak bylinky dorůstají.:-)

[15]: .... dochucený bylinkovým sirupem. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama