Červen 2016

Hurá do světa!

28. června 2016 v 22:19 | Ema |  Ptáci
Dneska tu mám pro vás poslední snímečky z hnízdečka lejska šedého. První dva snímečky jsou focené 25. 6. Můžete porovnat, jak mládežníci za tři dny povyrostli


A tady jsou vyfoceni dnes dopoledne.



Rodiče stále ještě krmí nenasytné zobáčky.


Odpoledne vylétli z hnízdečka a vydali se do světa. Tak ať se daří, pípálci!

Nemůžete se dopočítat? Samička snesla pět vajíček, ale z hnízdečka vylétli jen tři mládežníci? Bohužel, jedno holátko skončilo pod hnízdečkem a jedno vajíčko zůstalo v hnízdečku "nevyloupnuté".

Přeji vám příjemné letní dníky.Úžasný

Osvěžující vycházka

24. června 2016 v 16:27 | Ema |  Hmyzáčci
Pro dnešní horký letní den jsme zvolili netradiční vycházku. Prošli jsme se v řece Javorce.


Létala tam spousta motýlic lesklých, některé se mi podařilo zachytit.
Samečkové se na slunci leskli jako drahokamy.

Samiček je mnohem méně než samečků.

Že se mi podařilo vyfotit samečka s kořistí, to jsem si všimla až doma, když jsem si snímečky prohlížela na monitoru.

Dnes se léto opravdu vytáhlo. Teploměr u nás ukazuje 35°C.

Mějte krásné letní dníky, užívejte si je plnými doušky, ale opatrujte se.Úžasný






Už se vyklubali

20. června 2016 v 14:02 | Ema |  Ptáci
Nedávno jsem se zmínila, že u nás ve staré švestce opět zahnízdili lejsi. Poopravili hnízdečko, měkce ho vystlali peříčky a samička snesla pět kropenatých vajíček (článek ZDE). O víkendu jsem byla nakouknout, zda už jsou vylíhlá holátka. V hnízdečku byla čtyři holátka (snad jsem počítala dobře) už vylíhnutá, páte bylo ještě ve skořápce.

Samička tedy ještě posedává na hnízdečku, i když zahřívání už zastanou vylíhlí sourozenci.

A už tedy také odlétá z hnízdečka, aby se samečkem pilně sháněli potravu pro miminka.



Pořád tu poletují straky, občas se okolo švestky strhne křik a lejsci urputně brání svoje hnízdečko. Zatím se jim to docela daří. Usmívající se

Přeji vám krásné letní dníky plné sluníčka a pohody.Úžasný

Téměř letní přírodou a manželova 'perla'

14. června 2016 v 13:52 | Ema |  Moje foto s komentářem
Je u vás také tak pošmourno a deštivo? U nás už od soboty. Ale nijak to nevadí. Zapršet je potřeba. Porostou houby.
Minulý týden jsem šla obhlídnout, jestli už pokvetou lípy. Cestou jsem nafotila nějaké snímečky. Jestli se vám chce, nabujte botky a pojďte se se mnou projít téměř letní přírodou.
Nebe bylo samý naducaný mrak.

Motýli se snad od nás odstěhovali. Vídám jen tyhle okáče.

Ani s hmyzáčky to není žádná "hitparáda". Podařilo se mi zachytit vážku

a vrbaře uhlazeného.

Sena byla v plném proudu.


Na posečených lukách lovil čáp.

U rybníka odkvétaly žluté kosatce.

Orobince.

Na závěr západ sluníčka.

A na úplný konec jedna z manželových 'perel'. Takhle dopadly moje okrasné řebříčky. Vloni jsem si je nasela, abych měla do dušičkových věnců a suchých vazeb. Letos jsem čekala, jakými barvičkami se pochlubí. Zda budou květy červené, růžové, červenobílé, ... Nebudou ŽÁDNÉ, protože mi je ustříhal!!!! Prý aby se nevysemenily. Tak je pro jistotu nenechal ani rozkvést!!!!

Přeji vám krásné a pohodové téměř letní dníky.Úžasný



Meduňkový sirup 'stokrát jinak'

11. června 2016 v 20:39 | Ema |  Bylinky, bylinkové recepty
Dneska tu mám pro vás pár tipů, jak ozvláštnit meduňkový sirup. Nám na zahradě vyrostlo hafo meduňky, i když jsem na jaře nmoho sazeniček rozdala po sousedech, známých i kolegům v práci.

Nejprve základní recept, podle kterého sirup vyrábím:
4 velké hrsti meduňky
1 l horké vody (ne vroucí)
1 citrón pokrájený na kolečka (bez pecek)
2 lžičky kyselininy citronové
800 g cukru krupice (třtinového cukru)
Meduňku a citrón zalijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátýnko. Do výluhu dáme cukr a kyselinu citronovou. Na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr. Zahříváme jen do bodu varu. Horké plníme do lahví a dobře uzavřeme.

Meduňku kombinuji s mátou, heřmánkem, tymiánem či mateřídouškou.
Místo citrónu jsem zkusila dát do louhovací směsi pomeranč.
Do jedné dávky jsem přidala do louhovací směsi nadrobno pokrájený zázvor.
Na netu jsem našla také kombinaci meduňka, tymián, hřebíček, badyán.

Vše se dá různě kombinovat, takže každá dávka meduňkového sirupu dostane úplně jiný chuťový rozměr.

Přeji vám pohodový zbytek víkendu a úspěšný start do nového týdne.Úžasný


Lejsi opět hnízdí v naší zahradě

5. června 2016 v 0:05 | Ema |  Ptáci
Letos u nás opět zahnízdil párek lejska šedého. Stejně jako předloni, i letos zahnízdili v dutině staré švestky.
Místečko nejprve z povzdálí důkladně prozkoumali, je-li bezpečné.

Předloňské hnízdečko si poopravili.

Samička už do hnízdečka krásně vystlaného peříčky snesla pět kropenatých vajíček.

A už na nich sedí.

Doufám, že lejsci zdárně vysedí a vyvedou všechna mláďátka, tak jako předloni. Na předloňské hnízdění lejsků můžete nakouknout ZDE, ZDE a ZDE.

Přeji vám krásnou a pohodovou neděličku.Úžasný


Kutná Hora - restaurace Dačický

1. června 2016 v 15:13 | Ema |  Toulky po naší vlasti
Chystáte se na výlet do Kutné Hory? Chcete vědět, kde se dobře a stylově najíst? Mám tu pro vás tip. My jsme si zašly do stylové staročeské restaurace Dačický. Najdete ji v ulici Rakova (nedaleko Kamenné kašny).


Nabídka jídel je velmi zajímavá - velký či dokonce obří vepřový řízek s vídeňským bramborovým salátem, hovězí líčka v šípkové omáčce se zapečenou polentou, kančí guláš s perníkovými knedlíky, krůtí prsa se zelím a smaženými kroketami plněnými povidly, kanec ve slívkové jíše, .... A k tomu výýýborné pivečko. Celý jídelní lístek najdete ZDE.


Další informace a snímečky najdete ZDE.

Máme v Kutné Hoře ještě nějaké výletní resty - místa, která jsme minule nestihly navštívit. Restaurace Dačický a líčka v šípkové omáčce jsou jasná volba.Úžasný

Přeji vám krásné a pohodové první červnové dníky.Úžasný