Meduňkový sirup 'stokrát jinak'

11. června 2016 v 20:39 | Ema |  Bylinky, bylinkové recepty
Dneska tu mám pro vás pár tipů, jak ozvláštnit meduňkový sirup. Nám na zahradě vyrostlo hafo meduňky, i když jsem na jaře nmoho sazeniček rozdala po sousedech, známých i kolegům v práci.

Nejprve základní recept, podle kterého sirup vyrábím:
4 velké hrsti meduňky
1 l horké vody (ne vroucí)
1 citrón pokrájený na kolečka (bez pecek)
2 lžičky kyselininy citronové
800 g cukru krupice (třtinového cukru)
Meduňku a citrón zalijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátýnko. Do výluhu dáme cukr a kyselinu citronovou. Na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr. Zahříváme jen do bodu varu. Horké plníme do lahví a dobře uzavřeme.

Meduňku kombinuji s mátou, heřmánkem, tymiánem či mateřídouškou.
Místo citrónu jsem zkusila dát do louhovací směsi pomeranč.
Do jedné dávky jsem přidala do louhovací směsi nadrobno pokrájený zázvor.
Na netu jsem našla také kombinaci meduňka, tymián, hřebíček, badyán.

Vše se dá různě kombinovat, takže každá dávka meduňkového sirupu dostane úplně jiný chuťový rozměr.

Přeji vám pohodový zbytek víkendu a úspěšný start do nového týdne.Úžasný

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Dagmar Dagmar | E-mail | Web | 11. června 2016 v 21:23 | Reagovat

Ahoj Emi, díky za recept. :-) Já teď zrovna vyrábím bezový a na meduňku se také chystám, nějak holka narostla. Ty na to liješ teplou vodu, nenecháváš vychladnout? Pěkný víkend. :-)

2 Miloslava Miloslava | 11. června 2016 v 21:24 | Reagovat

Meduňkový a mátový sirup jsem dnes vyráběla taky...Ale dávám málo cukru,jen 500 g.a meduňky klidně více...Zítra jej musíme donést domů... :-)

3 Jitka Jitka | 11. června 2016 v 21:29 | Reagovat

Meduňky i máty máme na zahradě dost, tak zítra vyzkouším. :-)

4 Hanka Hanka | E-mail | Web | 11. června 2016 v 21:54 | Reagovat

To je hotová alchymie, Emi. ;-)
Meduňku na zahrádce mám, ale musím počkat, až doroste.
Přeji krásnou neděli, sobota za moc nestála. :-)

5 Ema Ema | 11. června 2016 v 23:38 | Reagovat

[1]: Bezový už jsem také dělala. Teď čekám, až rozkvetou lípy. :-)

[2]: Bylinek klidně víc. Ale i cukr konzervuje, takže dávám takhle. Sirup je pak silnější koncentrát. :-)

[3]: Dej vědět, jak se zadařilo a jak chutnalo.:-)

[4]: Stejně jako vaření či pečení. Stačí přidat jiné koření, pozměnit ingredienci a hned je na světě nová chuť, nový recept.:-)
U nás počasi sice nic moc, ale prádlo mi venku uschlo.:-)
Dobrou noc, Hani, a prima neděličku.:-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. června 2016 v 20:04 | Reagovat

Meduňkový a mátový sirup jsem taky dělala. Kombinace asi budou hodně zajímavé. :-)

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 12. června 2016 v 22:06 | Reagovat

Meduňkový sirup jsem taky dělala na mátový si budu muset počkat,protože letos se mátě moc nechce růst. :-)

8 Ema Ema | 12. června 2016 v 23:00 | Reagovat

[6]: To jsou! Moc nám chutná kombinace meduňka s heřmánkem. :-P  :-)

[7]: Vloni jsem si mátu přesadila na jiné místo, letos se krásně rozrostla. :-)

9 Natty Natty | Web | 13. června 2016 v 9:42 | Reagovat

Emi, i já mám několik "vychytávek" na meduňku, ale ta má u mě ještě čas. ;-)Zatím jsem u černého bezu a tak jukám, jaký je tvůj "elixír zdraví". :-D Pěkný den.

10 Ema Ema | 13. června 2016 v 10:05 | Reagovat

[9]: Doufám, že se se svými "vychytávkami" pochlubíš, Nattynko.:-)
Hezký den i tobě.:-)

11 Helena Helena | E-mail | 13. června 2016 v 14:26 | Reagovat

Já letos ještě nezačala, musím se trochu posnažit...
Emi, přeji hezký den, Helena

12 Ema Ema | 13. června 2016 v 18:54 | Reagovat

[11]: Já dělám už od dubna. Začala jsem kopřivami, pak pampelišky, .... :-) Hezký den i tobě, Helenko.:-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. června 2016 v 19:41 | Reagovat

Emo, jak si tak ten tvůj receptík čtu, napadlo mě, že bych mohla zkusit mátový. Máta se mě na balkoně rzrostla. :-)

14 Ema Ema | 13. června 2016 v 20:58 | Reagovat

[13]: Podle tohoto receptu dělám všechny sirupy - mátový, meduňkový, jitrocelový, kopřivový, z černého bezu (dávám 25 květů), pampeliškový (200 květů), z lipového květu a jejich různé kombinace.:-)

15 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. června 2016 v 7:29 | Reagovat

Emi, zrovna dnes u našich budu meduňku trhat a přemýšlím co z ní :-)

16 Ema Ema | 28. června 2016 v 21:44 | Reagovat

[15]: Meduňka s heřmínkem = báááječná kombinace. :-P  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama