Ačokča

11. srpna 2016 v 23:39 | Ema |  Moje foto s komentářem
Minule jsem vám představila popínavý špenát, dneska to bude ačokča. Znáte? Neznáte?
Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až 5 metrů.

Porost z asi 4 sazenic


Pochází z jižní a střední Ameriky.
Plody připomínají lusk, dorůstají velikosti 3 - 10 cm a chutnají jako parika a okurka. Plodí až do zámrazu. Z jediné rostliny sklidíme i více než sto plodů.


Využití plodů je všestranné. V Peru pěstují ačokču jako zeleninu a používají v různých úpravách. Plody zbavené semen lze například plnit masitou nádivkou podobně jako papriky. Můžeme je také zapékat, grilovat, použít do salátů, leča, do guláše, pod maso. Prostě všude tam, kde bychom použili papriku. Mladé plody se nakládají do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky. Kořeny využívali peruánští domorodci na čištění zubů. Využít lze také listy. Můžeme je připravit stejně jako špenát.
Plody obsahují pro lidské zdraví důležité hořčiny a dále beta karoten, vitaminy C, B1 a B2.
Zajímavé jsou i léčebné účinky.
  • V syrovém stavu plody pomáhají jako velmi dobrý přípravek proti cukrovce a k dobré psychycké pohodě
  • Používá se při léčbě respiračních chorob.
  • Šťáva léčí zánět ucha.
  • Odvar ze dvou plodů bez semínek v litru vody slouží jako diuretikum.
  • Listy přikládané na zanícenou část těla mají protizánětlivé účinky.
  • Tvrdý sušený plod se dnes běžně užívá při léčbě i prevenci poruch oběhového systému.
  • Uvádí se, že plod snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože zbavuje cévní stěny cholesterolových plátů a snižuje krevní tlak.
Přeji vám prima páteček a krásný a pohodový nadcházející letní víkend.Úžasný

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dagmar Krystynová Dagmar Krystynová | E-mail | 12. srpna 2016 v 5:54 | Reagovat

Dobré ráno, to jsem neznala. Vypadá to výborně. Kde se dají koupit semínka. Zkusila bych to taky.

2 Miloslava Miloslava | Web | 12. srpna 2016 v 7:51 | Reagovat

Emo,to znám,pěstovala jsem ji už před 10 roky ve skleníku a pomalu jsme skleníkem neprošli,ani kapku nám to nechutnalo,jak syrové,tak naložené.Tak už ani náhodou toto pěstovat.Jooo,když je větší zahrada,tak ano,ale já néééé

3 Jarka Jarka | Web | 12. srpna 2016 v 9:27 | Reagovat

Ačokča má sympatický název, ale ještě jsem ji neviděla a ani neochutnala.
Zeleninka je to zdravá, ovšem jak čtu u Milušky, asi ne moc dobrá? ???  :-P

4 Kitty Kitty | E-mail | Web | 12. srpna 2016 v 10:21 | Reagovat

Kdysi jsem o ní psala a i ji utrhla z keře, ale nepěstovala jsem ji. Asi ani nebudu, i když bych někde pro ni místo měla. Nakládám patizony, dýňky a cuketky a i toho je dost :-)

5 Květa Květa | Web | 12. srpna 2016 v 11:26 | Reagovat

Ahoj Emi. Znám tuto rostlinku, sestřenice ji pěstovala na zahrádce, měla úplnou plantáž, ale nevěděla, co s těmi plody. Ochutnala jsem, ale nic mi to neříkalo. Ale jsem ráda, že jsem se něco nového dozvěděla. Díky! Pozdravuju! :-)

6 Ema Ema | 12. srpna 2016 v 13:01 | Reagovat

[1]: Já jsem semínka dostala. Když mi pošleš na e-mail svoji adresu, semínka ti pošlu. :-)

[2]: Manžel zasadil asi 5 sazenic a máme hotovou plantáž, plodů jako naprd...! :-D Plody mi chutnají v jídle, samotné moc ne. ;-)

[3]: Musíš ochutnat. Co člověk, to jiná chuť. Já ji mám ráda upravenou v jídle (salát, lečo, ...). :-P  :-)

[4]: Bohatě stačí jedna dvě sazenice pro normální potřebu.:-)

[5]: Plody se dají využít všude tam, kde paprika.:-)

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 12. srpna 2016 v 21:46 | Reagovat

Vím o ní, dokonce od tebe, ale neznám ji, Emi.
Vypadá zajímavě, má i dobré léčebné účinky, ale nejspíš zůstanu u paprik a okurek. ;-)  :-D
Užij si krásný víkend! ☼ 8-)

8 Ema Ema | 12. srpna 2016 v 23:36 | Reagovat

[7]: U nás se moc nedaří paprikám. Ačokča je dobrá náhražka. ;-)  :-)
I ty měj prima víkend.:-)

9 helena-b helena-b | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 17:20 | Reagovat

Emi, tak jsem zase o něco chytřejší. O této "rostlince" opravdu slyším poprvé.
Pokud by ti to nedělalo problém, poprosila bych také o pár semínek. ;-)

10 Ema Ema | 14. srpna 2016 v 20:19 | Reagovat

[9]: Heli, pošli mi na e-mail svoji adresu, ráda ti semínka pošlu. :-)

11 helena-b helena-b | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 22:51 | Reagovat

[10]: Emi ráda bych, ale nikde ho nevidím. Já mám svůj v komentáři. :-)

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. srpna 2016 v 21:59 | Reagovat

Emo, jak jsem již psala Ačokču jsme jeden rok pěstovali na balkoně - tvořila nám nádhernou zelenou stěnu - také měla mnoho plodů. Jak píšeš, chutnala nám více při tepelné úpravě například v leču, ale i pod maso nebyla špatná. :-)

13 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 20. srpna 2016 v 23:25 | Reagovat

tak to ti závidím takovou úrodu. Já kdysi dostala semena ačokči, ale nějak se jim u nás nedařilo. Dost možná, že jsem je vysadila na špatné místo. Vyrostly dlouhé , slabé ocásky, pnoucí se za světlem ( ale na slunci byly ), pár týdnů se snažily, ale nakonec stejně uvadly. Žádná krásná, zelená stěna. :-(  :-?

14 Mirek Mirek | Web | 24. srpna 2016 v 20:58 | Reagovat

Rostlina je to zajímavá, nikdy jsem o ní neslyšel. Já jsem hodně konzervativní, takže co se jídla týká jím jen to co znám a už jsem někdy jedl.

15 Ema Ema | 3. září 2016 v 12:52 | Reagovat

[12]: My ji zkusily s mamkou zavařit. Jsem zvědavá, jak bude chutnat.:-)

[13]: Pokud chceš znovu vyzkoušet, pošli mi na e-mail svoji adresu. Pošlu ti semínka.:-)

[14]: Každé jídlo jsi jedl jednou poprvé. ;-)  :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. září 2016 v 13:30 | Reagovat

Parádní úroda...musím si poznamenat pro příští sezónu.Emi,díky za tip :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. září 2016 v 23:54 | Reagovat

Emi,děkuju za nabídku,kterou jsem si přečetla u mne na blogu.Pokud ještě trvá,poprosila bych tě o pár semínek,ale tvůj meil tady nikde nevidím

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama