Září 2017

Talíř plný zeleniny

29. září 2017 v 18:51 | Ema |  Recepty, mňamky
Ač to tak na první pohled nevypadá, talíř na snímečku je plný zeleniny. Dýňovo - bramborové pyré sypané pažitkou, obalovaný patizon (můžeme přidat plátek šunky) a jako příloha rajčátka a praprika.

Druhou báááječnou zeleninovou mňamkou jsou zapečené brambory s cuketou, sypané šunkou a sýrem, zalité smetanou (recept ZDE). Porce je posypaná zelenými bylinkami. V misce je zeleninový salát (rajčata, čínské zelí, popínavý špenát) přelitý medovou zálivkou.

Dotřetice jednohubky - balkánský sýr, šunka, rajčátko. Vzala jsem je s sebou ke známým na návštěvu. Jen se po nich zaprášilo!

Přeji vám dobrou chuť!
Užijte si nadcházející víkend. Meteorologové slibují do neděle babí léto.Úžasný

Střípky

26. září 2017 v 17:58 | Ema |  Moje foto s komentářem
Když si vyjdu na houby, fotím nejen houbičky.
Sírovec je jedlý

Kozáci

Voskovka je nejedlá

Fotím i drobnosti, které mě cestou zaujmou.
Kytička se jmenuje lnice květel a je to léčivá bylinka.

K podzimu patří ocúny.

Housenka spinkala na listu kopřivy.

Motýlci jsou vždycky výzva. Babočka síťkovaná

Modrásci

Srnka mě nechala přijít dost blízko.

Přeji vám pěkné a pohodové podzimní dníky.Úžasný



Venkovní fitness hřiště

23. září 2017 v 14:38 | Ema |  Moje foto s komentářem
Venkovní fitness hřiště pro mládež, dospělé a seniory, získávají stále větší oblibu mezi všemi generacemi. Snadné a zábavné cvičení je tak na dosah všem, kteří dbají o svůj zdravý životní styl. Takové venkovní fitness hřiště vzniklo i v naší obci. I když už funguje asi dva týdny, včera se konalo jeho oficiální otevření. Hřiště vyrostlo v hradčanském parku. S nápadem přišla jedna mladá paní učitelka z místní základní školy. Podobu navrhly a posilovací stroje vybraly děti z její třídy. Od nápadu k otevření hřiště uplynul jen rok.
A tady je pár snímečků
Mládenci ze Street Workout z Hradce Králové nám předvedli krátky a velmi zajímavý program.
Ukázali možnosti, jak cvičit, od jednoduchých cviků až po 'maisterštyky'.





Posilovací stroje tu jsou pro všechny bez rozdílu věku.


Každé posilovací zařízení je opatřeno cedulkou s návodem, jak zařízení používat, jak na něm správně a efektivně cvičit.



Mamka se sousedkou se tu na svých procházkách zastaví denně.
Dneska u nás prší (teploměr ukazuje sotva 10°C), na cvičení venku to není. Jen co se ale udělá líp, určitě na hřiště zase zajdu.

Přeji vám krásný a pohodový první podzimní víkend.Úžasný



Pro houby nemusím do lesa

18. září 2017 v 21:16 | Ema |  Moje foto s komentářem
Včera jsem se vypravila k rybníku za Medřičí na sklizené kukuřičné pole posbírat trochu kukuřice pipinám. Skočila jsem na kolo a "vzala to zkratkou" kolem rybníka. Rostou tam kozáci.

Kozák se kámoší s holubinkou

Tahle tečkovaná krasavice se tam objevuje už několik let na stejném místě.

Cestou domů jsem ještě ze silnice uviděla na louce pěkné žampióny. Krom košíku kukuřice jsem přivezla takový houbový úlovek:

Houbičky jsme téměř všechny naložili do octa
a ze zbytku byla plévka.

Houbiček jsem našla hafo a les jsem neviděla ani z dálky.Usmívající se

Přeji vám krásné a pohodové poslední letní dníky.Úžasný

Pýchavka nebo prášivka?

14. září 2017 v 12:02 | Ema |  Moje foto s komentářem
Taťka vždycky říkal, že to jsou pýchavky. Jsou jedlé, ale jen mladé plodnice. Jakmile na řezu nejsou bílé, šup s nimi pryč! Výborné jsou do směsi hub. Až teď, díky internetu, jsem zjistila, že to nejsou pýchavky, ale prášivky. ..... Ne prašivky, ve smyslu nejedlá houba, ale prášivky, od slova prášit. .....
Co říká internet?
Prášivka roste hojně především mimo les v trávě na loukách, pastvinách, polních cestách i v parcích. Bývá často zaměňována s pýchavkami, ale liší se od nich především absencí neplodné části plodnice. U pýchavek je dobře vyvinutá a zřetelně oddělená od plodného teřichu, prášivky ji postrádají. Na rozdíl od pýchavek mají také dvojitou okrovku. Prášivky mohou dorůstat až 5 cm v průměru a stejně jako pýchavky jsou v mládí jedlé.
Kuchyňské využití - mladé plodnice jsou výborné do polévek, do houbových směsí, jako mozeček, apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu.


Letos jich je na louce a kolem rybníka Šefák tolik, že by se daly sekat kosou.
Smaženice z nich byla mňam, mňam!

A co vy? Sbíráte prášivky či pýchavky?

Přeji vám krásný a pohodový den.Úžasný

Domácí bake rolls

9. září 2017 v 14:07 | Ema |  Recepty, mňamky
Od sousedů jsme dostali pozvání na grilovačku. Přišlo to nečekaně a narychlo. Co ale s sebou vzít? Jednohubky? Néééé!! A co bake rolls? Je to rychlovka, hodí se k pivu i vínu, ....
Jak na to?
Nakrájíme starší rohlíky. Já měla jen housky, tak jsem každý plátek rozkrojila. Plátky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olejem (já použila s máslovou příchutí) a ochutíme. Fantazii se meze nekladou. Já jsem na část mázla domácí pastu z česnekových výhonků (ty zelené), na část paprikovou pastu a pár zrníček grilovacího koření (červené) a na zbytek jsem nasypala koření na ryby (hnědé).

Plech vložíme do předehřátí trouby na 120 - 150°C a pečeme cca 20 minut.
Hotové bake rolls jsem vysypala do misky a bylo hotovo. U sousedů slavily docela úspěch.

Přeji vám hezký pozdně letní víkend.Úžasný